Deze rubriek brengt geregeld een verhaal, een sage of een vreemde verwijzing onder de loep om zo misschien geleidelijk een tipje van de sluier omtrent het verschijnsel 'reuzen' op te lichten.

 

Een tripje door "Zevenmijlsland".

Over reuzen schrijven, het lijkt zo makkelijk en het is ... zo moeilijk. Want waar moet je in godsnaam beginnen? Hugo Westdorp doet een poging om ons in te wijden in 'grote mensen' .

'Reuzenmensen' - biologie

We proberen hier de biologie van 'grote mensen' te verstaan op basis van een artikel verschenen in "Ons volk ontwaakt" (1912) en verder aangepast door Hugo Westdorp.

Reuzen als folkloristisch verschijnsel

Hier vind je achtergrond over het ontstaan van de reuzen in de folkore en over de invloeden die hebben meegewerkt om ze een volwaardige plaats in onze folklore te bezorgen.

Reuzelied

Al die daer zeidt: "de reus die kom, de reus die kom"
Zij liegen daer om
Kere weerom, reuske, reuske
Kere weerom, reuzegom.

Klik hier voor de volledige tekst van het reuzenlied met melodie.

Sonnet 'Baas Gansendonck' door Cor van Dijk

Cor van Dijk schreef volgend sonnet ter gelegenheid van de creatie door Marnixring De Loteling van de reus Baas Gansendonck.

Lange Wapper, Druon en Antigoon, ... reuzen van bij ons

Welke Antwerpenaar kent hen niet ?

Lees hier enkele pittige anekdotes omtrent de Antwerpse Lange Wapper.

Lees hier het enig echte verhaal van Druon en Antigoon, of ... hoe Antwerpen aan zijn naam kwam.

Bekende reuzen

Deze rubriek stelt een reeks bekende reuzen voor.

Reuzen in Groot-Brittannië - de 'hill figures'

In Groot-Brittannië (vooral in het zuiden) vindt men een massa prehistorische monumenten, denk bv aan Stonehenge. Minder bekend zijn de 'hill figures'. Een van de bekendste 'hill figures' is de 'Cerne Abbas giant' vlakbij het dorpje Cerne Abbas en niet zo ver van Dorchester, en de 'reus van Wilmington'.

De Nephilim of de reuzen uit de bijbel - David en Goliath

Ook in de bijbel wordt er hier en daar over reuzen gesproken. Het zal de meeste mensen die sporadisch in "de schrift" duiken niet eens opvallen. En tijdens de lessen "gewijde geschiedenis" van weleer werd er al helemaal niet over gesproken. In deze rubriek maakt Hugo Westdorp U iets wijzer in dit wonderlijke verhaal.

En wie kent er niet de strijd tussen David en Goliath? Dit verhaal wordt niet zomaar een strijd tussen twee vertegenwoordigers van twee rivaliserende stammen, maar het wordt een kosmisch gebeuren tussen een vertegenwoordiger van de "nieuwe" mens tegen een afstammeling van een bijna verdwenen en onbekend oervolk van reuzen waarvan de oorsprong en de geschiedenis verdwijnt in de nevelen van de tijd.

Cyclopen

De eerste cyclopen waren drie zonen van de Griekse oergoden Kronos (Uranus, de tijd) en Gaia (de aarde). Ze staan in de Griekse mythologie bekend als woeste reuzen met maar één oog, midden op het voorhoofd (cycloop is letterlijk "rond-oog"). Ze waren de helpers van Hephaestos en in zijn smidsen op de hellingen van de Etna op Sicilië, smeedden ze de bliksems van Zeus. ....

De Titanen

De Titanen waren de zes zonen van Ouranos ...

Reuzen in de Germaanse godenwereld

De Germaanse godenwereld is bij ons heel wat minder bekend dan de Griekse of Romeinse. Nochtans behoort deze mythologie, als je het nuchter bekijkt, meer bij ons verleden dan die van Rome, Athene, Sparta, enz. Tijd om ons dus eens even bezig te houden met die "barbaren" ...

 


laatst bijgewerkt: 9-april-2007